Thursday, August 30, 2012

Παρατήρηση.




(Εμπνευσμένη απο αυτό το ποιήμα του Τάκη Σινόπουλου)


Ο άνθρωπος χωρίζεται σε 3 κατηγορίες.Ο καιόμενος,ο παρατηρητής και αυτος που θα κάνει ότιδήποτε για να χαλάσει το θέαμα.Ας αναλύσουμε όμως τις τρείς αυτες κατήγορίες ως προς τον τρόπο σκέψης τους και τη στάση ζωή τους.



Ο καίομενος.

           Καιόμενος είναι ο άνθρωπος που,όπως λέει εξάλλου το όνομα αλλα και μπορει να διαπιστωθεί απο το παραπάνω ποιήμα,καίγεται (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) και θυσιάζει την ίδια του τη ζωή για κάποιο ανώτερο σκοπό.Καίγεται χωρίς παράπονο ,παραμελώντας τον σαρκικό του πόνο και στέκονται περήφανοι ενω το πρόσωπό τους αφανίζεται στις φλόγες.


Οι καιόμενοι,χωρίς διαπραγμάτευση,είναι οι ήρωες αυτού του κόσμου.Θα μπορούσε να είναι ένας πολεμιστής που θυσιάζεται για την πατρίδα του,ενας επαναστάτης που πάει αντίθετα απο το ρέυμα της κοινωνίας,ενας συνετός χριστιανός που αψηφά τον εγωισμό του,μια νοικοκυρά που κάνει τα πάντα για την οικογένεια της χωρίς αντάλαγμα,ένας απλός άνθρωπος.

Ένας καιόμενος παραδίδει σώμα και ψυχή σε κάτι το ανώτερο-είτε το ονομάσει κανείς αγάπη,ελευθερία,δικαίωμα,πίστη,τιμή-χωρίς να συλλογίζεται αυτά που χάνει,αυτα που δεν ευχαριστίεται,αυτα που τον πονούν,στεναχωρούν ή και πληγώνουν.Ζουν το προσωπικό τους μαρτύριο σιωπηλοί και περίφανοι χωρίς να περιμένουν χειροκρότημα ή το βλέμμα και την προσοχή του κόσμου.



Ο παρατηρητής.


Ο παρατηρητής είναι ο ουδέτερος άνθρωπος.Κοιτάει τον καιόμενο,τον θαυμάζει,τον επαινεί για την θυσία του,το κουράγιο του,την αντοχή του.Βαθιά μέσα του φθονεί-θα 'θελε να ήτανε και αυτος ένας καιόμενος,να ζεί για κάποιο σκοπό και να μην περιπλανιέται άσκοπα προσπαθώντας απλά να επιβιώσει.


Φοβάται όμως και διστάζει.Ανησυχεί για όλα αυτα που θα πρέπει να θυσιάσει και προτιμάει να συμβιβάζεται με τα έυκολα .Έτσι,είναι πάντα ένα βήμα πίσω απο την πυρά,παρακολουθεί τον καιόμενο που πεθαίνει μόνος του και σιωπηλά ενώ σκέφτεται τη ζωή του και ζυγίζει τι έχει,τι είχε και τι θα μπορούσε να έχει.


Και όταν πιά ο καιόμενος σβήσει,τρέχει αναστατωμένος να ρίξει νερό στη φωτία-μήπως και καεί κανένας καταλάθως-και συνεχίζει τη μικροαστική ζωούλα του.




Αυτοι που κάνουν τα πάντα για να χαλάσει το θέαμα.


Είναι οι άνθρωποι που δεν τους συμφέρει να υπάρχουν καιόμενοι παρα μόνο παρατηρητές.Δεν θέλουν οι υπόλοιποι να σκέφτονται,δεν τους αρέσει οι άνθρωποι να ζούν με ένα σκοπό και εξοργίζονται όταν ο σκοπός αυτός είναι τόσο μεγάλος ώστε να θυσιάζονται ζωές.


Προτιμούν ο κόσμος να ζεί χωρίς αιτία,να είναι απλοι παρατηρητές,άβουλα ανθρωπάκια έυκολα χειραγωγίσημα σαν μια απλή μάζα κρέατος.


Μάλιστα,κάνουν ότι περνάει απο το χέρι τους για να μην επικροτήσει κανένας κάποιον καιόμενο.Συνιθίζεται όταν κάποιος καίγεται για έναν μοναδικό σκοπό να μπλέκεται στο πλήθος και να τρέχει προς τον καιόμενο φωνάζοντας:

''Είναι τρελός!!Είναι ψυχομανής!Μα καλά,ποιος λογικός άνθρωπος δεν συμβιβάζεται με αυτά που έχει και ζητάει περισσότερα?Έσχατη προδοσία στο είδος,άλλη μια αδικοχαμένη ζωή.Ας σβήσει κάποιος τελοσπάντων αυτον του τσουρουφλιασμένο και οι υπόλοιποι να πάμε στους αγρούς.Χάσαμε την μέρα μας με ουτοπικές αηδίες''


Και σκορπάει το πλήθος.


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Εσύ τι άνθρωπος είσαι;

2 comments:

  1. Φοβερή ανάρτηση!!!
    Όντως έτσι είναι τα πράγματα....

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πολύ Ψηλόκαρδε!Θα σου συνιστούσα να διάβαζες και το ποιήμα που έχω βάλει στην αρχή της συνάρτησης.Άμα αυτο που έγραψα το βρήκες καλό,τότε θα τρελαθείς με το ποιήμα:)

    ReplyDelete